TALAMANCA

Talamanca és municipi de la comarca del Bages. Poble antic, amb carrers estrets i en pendent, i cases velles ben restaurades.








Talamanca pot ser l'inici de moltes rutes, cap a Mura, als tinells de vi, a Moià, als senders de la Batalla de Talamanca, o als Serrats del Vintró i Féliu...:  http://ca.wikiloc.com/rutes/senderisme/espanya/catalunya/talamanca



A mitjans de l'agost de 1714 les tropes catalanes del Marqués de Poal van derrotar a les borbóniques, en un intent per trancar el setge sobre Barcelona. Posteriorment les tropes borbòniques van arrasar Talamanca com a càstig pel seu suport al govern legítim de Catalunya.


Posteriorment a finals del segle XX van créixer al seu entorn tot un seguit de habitatges que han trencat amb l'entorn antic d'aquesta petita vila.

Els seus vilatans vivien del raïm, en terres de difícil accés. Aquest fet va motivar la creació d'uns enormes tinells en el que guardava la verema i el feia el vi, prop de la vinya.






L'església de Santa Maria de Talamanca (s XI) i el castell del mateix nom construït el s X i amb moltes reconstruccions posteriors. La Creu de Terme situada al raval és d'enorme interès.
Raval



Santa Maria de Talamanca és una església romànica de finals del segle XII inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.



Castell de Talamanca.

Creu de Terme s XVIII



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926