LA TORRE DEL CLIMENTÓ

La Josepeta era la pubilla de Cal Canyús. A pagès la filla, que ho havia d'heretar tot, no es casava amb un hereu, i pocs fills de "casa bona" acceptaven anar de gendre a una casa en la qual el seu paper seria secundari. La solució durant molts anys va estar casar la filla amb el mosso, generalment d'origen gascó.

El destí d'una dona que anava a casar-se amb l'hereu era complicat, estava al servei de tothom i tenia pocs drets. Si era un home estava al servei dels pares i d'una dona que acabaria sent la mestressa de la casa i la finca.

El fet és que la Josepeta anava complint anys i no li trobaven un marit. La seva germana petita ja s'havia casat amb un noi de "casa bona" i ella la pobra anava per vestir sants. Un dels records més antics que tinc és el dia que que tota joiosa va venir a casa: "Joan, a la primavera em caso". El Joan era el meu pare, la noticia va córrer per la casa i amb un comentari afegit: "la casen amb un climentó".



Els pagesos del delta, i especialment els de Gavà, es creien una classe social refinada i culta, molt superior als companys d'altres contrades que eren una "catets" endarrerits porucs i que no sabien de res. El que veien de terra endins eren d'Arbeca i els de mes a prop (de Sant Climent de Llobregat) climentons. Fora els de Gavà, tot el món venia de la foscor i la brutícia.

El nou gendre de Cal Canyùs es deia Josep Oriol, un cognom gascó com molts altres de la nostra comarca, amb aquest enllaç es renovava una bella tradició del delta. Casar la pubilla amb un gascó.

En Josep era un home de caràcter afable i molt xerraire. Sempre deia que tenia una finca amb cirerers i una torre prop de Sant Ramon. Al delta una torre era un habitatge similar a un xalet. El meu avi no se n'avenia, "com pot ser?" "En temps de cireres veniu i us ensenyo la torre.

I va arribar el temps de cireres i amb els avis vam marxar cap a Sant Ramon. I vam arribar a la finca del Josep, el climentó gendre del Cal Canyùs i "on coi està la torre?". El recentment cassat tot orgullós en ensenya una torre d'una línia d'alta tensió: "aquí està la meva torre".


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926