LA SERRALADA DE PINÓS

La serralada de Pinós està just al centre geogràfic de Catalunya, al límit de les   comarques del Bages, el Solsonès i la Segarra. Forma part del dispers municipi del mateix nom amb poc mes de 300 habitants.



Per poder visitar el lloc s'hi pot accedir o be des de Cardona agafant la carretera que va al Santuari del Miracle (BV 3101) al lloc de Su surt una via estreta i asfaltada amb direcció a Ardèvol  i Pinós. 

Su


Per el camí es troba el dolmen de Pera, una necròpolis del 2.550 a JC.




Mes endavant es troba el Santuari de Pinós (900 m de altura) edifici d'origen templer amb elements gòtics, renaixentistes i barrocs. Just al costat està la seu del Ajuntament i el centre geogràfic de Catalunya. Un bon lloc per observar la Segarra i el Solsonès.





Poc abans d'arribar al Santuari hi ha un desviament que porta a Ardèvol, un petit nucli urbà amb una petita torre de guaita rectangular de 15 metres d'alçada, data del segle XI.



Seguint la ruta cap a Torà es pot veure la ermita romànica de Sant Miquel de Pinós segle XI-XII.



Al peu de la serralada està el lloc de Sant Just d'Ardèvol, fina pa poc abandonat i de difícil accés. L'origen de l'esglesia data del segle XII, encara que ja no queden elements originals. Ara una via en bon estat empalma amb la carretera que uneix Su amb el Santuari del Miracle.





Mes díficil es l'accés a la ermita de Sant Roc, s XVII, un camí en un estat regular el comunica amb el Santuari del Miracle.



Molts senders que unien aquesta zona han anat desaparegut. Antigament unien el Santuari de Pinós amb del Miracle per Sant Just d'Ardèvol. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926