LA SERRALADA DE PINÓS II

La serralada de Pinós està just a centre geogràfic de Catalunya, al límit de les comarques del Bages, el Solsonès i la Segarra. Bona part forma part del municipi de Pinós, també el municipi de Torà s'endinsa al seu entorn. (Accés a la primera part: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2013/11/la-serralada-de-pinos.html)
Informació sobre Llanera: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2016/05/llanera-o-el-patrimoni-malmes.html

Torre Vallferosa, s XI Visites diumenge matí. 



La torre de Vallferosa és una torre de guaita declarada bé cultural d'interès nacional. Construïda vers l'any 970 dC seguint l'estratègia militar de bastir torres de vigilància en els punts clau conquerits als sarraïns. Considerada un dels millors exemples de l'arquitectura militar europea del segle X i ha sobreviscut sense haver estat modificada des de la seva construcció.

Al peu de la serralada podem trobar el castell de Cal Tristany una masia fortificada, amb torretes original del segle XI. Va estar refugi carlí al segle XIX. Avui és una casa rural, es troba en un bon estat.




Prop del castell es troba el dolmen de Pera, datat en l’any 2500-1500 aC al. bronze mitjà.







Santa Maria de Claret és l'església d'origen preromànic. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. Els orígens són del segle XI i conserva els sarcòfags i osseres dels senyors feudals.














En un estat deplorable es troba el Castell de Llanera. És recinte emmurallat amb un castell del segle XI en molt mal estat i una església del segle XIII. Informació: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2015/05/dos-fortaleses-en-estat-dabando-al.html



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926