dissabte, 16 de maig de 2015

LA SERRALADA DE PINÓS II

La serralada de Pinós està just a centre geogràfic de Catalunya, al límit de les comarques del Bages, el Solsonès i la Segarra. Bona part forma part del municipi de Pinós, també el municipi de Torà s'endinsa al seu entorn. (Accés a la primera part: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2013/11/la-serralada-de-pinos.html)
Informació sobre Llanera: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2016/05/llanera-o-el-patrimoni-malmes.html

Torre Vallferosa, s XI Visites diumenge matí. Al peu de la serralada podem trobar el castell de Cal Tristany una masia fortificada, amb torretes original del segle XI. Va estar refugi carlí al segle XIX. Avui és una casa rural, es troba en un bon estat.
Prop del castell es troba el dolmen de Pera, datat en l’any 2500-1500 aC al. bronze mitjà.Santa Maria de Claret és l'església d'origen preromànic. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. Els orígens són del segle XI i conserva els sarcòfags i osseres dels senyors feudals.


En un estat deplorable es troba el Castell de Llanera. És recinte emmurallat amb un castell del segle XI en molt mal estat i una església del segle XIII. Informació: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2015/05/dos-fortaleses-en-estat-dabando-al.htmlCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

DARRERES PUBLICACIONS AL FACEBOOK

GAVÀ, EL TROS I LA MUJADA A Gavà als camps agrícoles nostres els hi diem "tros" i els mesurem a mujades. Una mujada és menys que ...