LA HUMANA CLITEMNESTRA

Encara que el cine va evitar el tràgic final de la família de la Clitemnestra (Troia), la literatura grega ens ha fet arribar una història molt diferent.

Clitemnestra i Egisto a punt de matar a Agamèmnon Pintura de Pierre Narcisse Guérin. Museu del Louvre.

Clitemnestra i Elena eren germanastres i fruit d'una violació de la pobra Leda. Diuen que la innocent noia anava un dia vora un llac i Zeus, que estava a totes, es va acostar a ella en forma de cigne i la va violar, però ella a la nit li van quedar ganes de jeure amb el seu espós (com eren aquests grecs) i fruit de les dues relacions Leda pongué dos ous. D'un nasqueren Càstor i Pòl·lux i de l'altre, Helena i Clitemnestra. Pòl·lux i Helena eren fills de Zeus, mentre que Càstor i Clitemnestra ho eren de Tíndar. Els primers una mica divins, els segons humans, molt humans.  




Clitemnestra va acabar sent adúltera i amb raó. No se li va ocórrer millor cosa que casar-se amb el més animal de la tribu, un tal Agamèmnon, rei de Micenes. Aquest estava molt avorrit i va muntar la de Troia. Abans de marxar va organitzar una monumental barbacoa amb la seva pròpia filla, Ifigènia, com carnassa. Com eren aquets xicots¡¡¡

A la pobra Clite la va deixar amb un immens cinturó de castedat, però el rei, molt ruc ell, li va donar la clau a un bon amic, un tal Egisto. Fia't dels amics, abans d'arribar a Troia ja estava al llit de Clite. I es van embolicar, abans, això si, van enviar als seus nens a córrer per la muntanya.

Després de no deixar un sol troià viu i ressuscitar de tantes vegades com els americans el van assassinar al cinema, Agamèmnon va tornar a casa. Ella li va donar un tiberi del copó i quan esperava sessió de llit ... A criar malves ... Però els seus nens, Orestes i Electra, que de tant córrer per la muntanya ja caminaven grandets en veure tanta carnisseria, van decidir fer el mateix amb la seva pobra mare.

Mortal ella i no divina com la seva germana Helena, que tornava a estar fabricant fillets pel ros Menelao. I així els autors grecs van tenir tema per muntar unes bones tragèdies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926