LA LLEGENDA DELS GEGANTS DEL PI

Una llegenda lligada als gegants del Pi mostra que ningú és tan guapo, fort i intel·ligent com nosaltres, en aquestes coses no hi ha qui ens guanyi.




Com tota llegenda té qui ho nega plenament. Però no és un invent meu. La recull Josep María Carandell a la Guía Secreta de Barcelona. 


Diuen que el Colom, que era més genovès que la Pantoja, després d'anar de bolos per les Índies va arribar a Barcelona amb un enorme gegant, alt fort, corpulent i ben tustat al sol de Carib. L'enveja dels mascles catalans veien tan enorme personatge, i com les fadrines perdien l'ull i alguna cosa més, van buscar algú que fos més fort, guapo i ben format, ah i molt català.

I com aquí tenim de tot, Caldes de Montbui van trobar al Fort Farell, un pagès ben plantat que arrencava pins per fer d'escuradents i cridava com ho fem la gent del camp. El noi "poca feina" sembla que pel camí va anar arrancant tots els pins que trobava, avui els cupaires li farien una rebuda a ciutat com deu mana. Amb la qual cosa en entrar a Barcelona el van anomenar el Gegant del Pi.

Com a bon català, abans de dinar es va fotre un bon àpat i uns quants pollastres i capons, van pagar la festa. Des de llavors l'aviram finança les associacions veganes a la Ciutat Comtal. La lluita no va tenir color, "Fort Farell va engrapar el gegantàs vingut d’enllà de la mar dient amb forta veu: Aparteu-vos, gent d’Amèrica, que allà on caurà, tot ho aixafarà. I el va aixecar enlaire i el va fer volar amb tanta força, que el va llançar terrats enllà: ben lluny, ben lluny" (1) I va tornar cap a Caldes, on de nou l'esperava un bon àpat, en aquest cost va estar l'associació de corders que va apuntar-se al "veganisme".




La realitat és que la primera noticia que es té dels gegants del Pi ve de 1601, estaven lligats als gremis i la parròquia del Pi. El 1716 va estar prohibits per culpa del Decreto de Nueva Planta. Reapareixen el 1772, però durant anys apareixen i desapareixen. Durant la guerra civil espanyola van poder ser salvats de la crema de la basílica i, el 1959, van ser recuperats per un grup de feligresos del Pi interessats per les tradicions de Barcelona.

Reaparició jun 1960

(1)   Els indis que va portar En Colom i la llegenda del Gegant del Pi  http://www.inh.cat/articles/Els-indis-que-va-portar-En-Colom-i-la-llegenda-del-Gegant-del-Pi

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926