UNA RUTA PEL CISTER (SANTES CREUS-POBLET-VALLBONA DE LES MONGES)

Visitarem els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, la ruta és de més de 100 quilòmetres. Està ben indicada, es pot fer en diversos dies i cal evitar les èpoques de calor.






Iniciarem la ruta al Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus, una de les joies de l'art medieval català, situat al poble d'Aiguamúrcia (Alt Camp). La construcció es va iniciar el 1170, el 1221 es va consagrar l'església i es va edificar un claustre.












Pere el Gran (1240-1285) fou el primer monarca enterrat al monestir. Posteriorment Jaume II el Just (1267-1327) i la seva esposa Blanca d'Anjou (1283-1310). És en aquesta època que es va aixecar el Palau Reial.






Iniciarem la ruta en direcció al Pla de Santa Maria. Cal visitar l'església romànica de Sant Ramon i donar un tom pel seu cas antic.





Camí a Montblanc entrarem a la Conca de Barberà travessant la serra de Comaverd, possiblement el tram més dur del camí.

Montblanc és la capital de la Conca de Barberà, fou seu de Corts de la Corona d'Aragó. Va ser declarada Conjunt Monumental i Artístic el 1947, és una vila medieval amb molts edificis dels segles XIII i XIV. Recomanable visitar les muralles, l'església de Santa Maria la Major del s XIV, el convent de Sant Francesc de Montblanc (s XIII) on junt amb l'església de Sant Miquel van ser les seus les Corts. A la riquesa patrimonial cal conèixer també el seu patrimoni cultural, recomano donar una ullada a la informació de la ciutat.











Seguirem la ruta fins al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, de l'orde del Cister fundat l'any 1150. Forma part d'un impressionant conjunt arquitectònic habitat, el més gran del continent europeu.









Des del regnat de Pere el Cerimoniós (s XIV i XV) esdevingué el panteó reial dels sobirans de la Corona d'Aragó, tot i que també acull les tombes d'alguns monarques anteriors, d'altres individus de la família reial i de diferents llinatges nobiliaris.







Seguint ruta cap a l'Espluga de Francolí ens trobarem la Torre de Milmanda, avui propietat de les "Bodegas Torres".








Una llarga ruta, ben senyalitzada, ens portarà fins a Santa Maria de Vallbona de les Monges, un monestir cistercenc a la comarca de l'Urgell. És del segle XII i és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. L'església és de transició romànic-gòtica. La planta de creu llatina consta d'una sola nau i de tres absis rectangulars amb ornamentació escultòrica. Cada una de les galeries del claustre és d'un estil diferent. La sala capitular (segle XIV) acull una imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia (segle XV). És una obra declarada bé cultural d'interès nacional.











Per retornar al Monestir de Santes Creus agafarem la ruta en direcció a Forès, on també recomano una aturada. Visitar la seva Creu de terme i l'església parroquial de Sant Miquel, s XIV.







Seguint per Rocafort de la Conca i el Pont d'Armentera podeu arribar al punt d'inici al Monestir de Santes Creus. A wikiloc (clic)  podeu trobar la ruta i bona informació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926