RUTA SANTUARI DEL MIRACLE-PINÓS-ARDÈVOL- SANT JUST.



Una ruta de prop als 20 quilometres circular, el desnivell acumulat por ser superior als 400 metres. Si es disposa de cotxes la ruta pot acabar a Sant Just, llavors serian tan sols 15 quilometres.
La ruta a wikiloc es similar a la meva, encara que recomendaré algún canvi. https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11025610




Iniciarem el recorregut al Santuari del Miracle. No us perdeu l'altar barroc i el Centre d'Interpretació del Barroc. En l'actualitat té un magnífic servei de cafeteria i restauració, a més de cel.les per si voleu pasar la nit.






Just davant la cafeteria trobarem unes escales que seguint amunt arribarem a l'ermita de Sant Gabriel i el Roc de la Verge, un hemidolmen. La ruta té unes magnífiques vistes sobre el Cadí i bona part del Pirineu Català, també de les serralades de Pinós i Llobera. 



A sota del hemidolmen trobarem un sender ben indicat que seguirem en direcció Cardona, el seguirem travessant la carretera fins arribar a la Masia de La Carral, possiblement amagatall dels maquis fins inicis dels anys 60.



De la Carral baixarem fins a la carretera, llavors hi trobarem una camí paral.lel que passarà just al costat de la Creu de terme de Sant Just. Poc abans d'arribar a Su trobarem la ruta, asfaltada, que puja fins a Pinós.



Per la ruta ens trobarem amb el dolmen de Collet, a uns 300 metros del camí, i el castell de Tristany, avui casa rural, a poc menys d'un quilómetre. 






Arribarem al Santuari de Pinós, al centre geogràfic de Catalunya. Un lloc amb unes vistes escepcionals. El Santuari fou edificat pels templers l'any 1312, A la plaça davant l'església hi ha la Creu de Terme i en un lateral l'hostal.






Una pista en bon estat ens baixa fins el lloc d'Ardèvol. Un petit lloc amb uns 100 habitants, la majoria dispersos en multitud de masies. Cal visitar la torre de guaita rectangular de l'antic castell, probablement anterior al segle XI, I per Nadal organitzen un espectacular pesebre vivent en el que podem veure com era la vida a la zona al segle XVIII, Per fer-ho hi participen més de 200 figurants vinguts d'arreu del principat.





Baixarem cap el dolmen i la font de la Pera.




Seguint la ruta paral·lela al torrent arribarem al peu de l'església de Sant Just, passant per la font de Farrés. Val la pena donar una ullada a aquest encantador lloc. 




Els antics senders que portaven al Miracle han desaparegut. Es pot seguir la ruta que proposa wikiloc, O millor tornar per la ruta asfaltada que ens retornarà a la carretera que uneix el Miracle amb Su.


Per ampliar informació:

Web del Santuari del Miracle:  http://santuarielmiracle.com/index.php

La Serralada de Pinós:  http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2015/05/la-serralada-de-pinos-ii.html

Pessebre d'Ardèvol:  http://www.pessebreviventardevol.cat/   http://www.pessebreviventardevol.cat/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926