RUTA IVORRA- SANTA MARIA DEL PRIORAT-TORÀ

Una ruta de prop de 8 quilòmetres, amb un desnivell acumulat d'uns 150 metres. Ens mourem entre les comarques de l'Anoia i la Segarra. 



Iniciarem la ruta al municipi d'Ivorra, una antiga "vila closa" de la que destaca la seva torre de guaita, amb una restauració com a mínim polèmica.










A l'interior de l'església de Sant Cugat (s-XVIII) hi podem troba un retaule gòtic procedent de l'església de Santa Maria.




L'església de Santa Maria d'Ivorra es troba fora del municipi. Sobre una antiga construcció romànica, és en record del prodigi del Sant Dubte. Viquipèdia diu: "Segons la tradició oral un dia de 1010 a l'església de Sant Maria, situada al mateix lloc que l'actual santuari, deia missa el rector Bernat Oliver. Després de la consagració, el mossèn començà a dubtar de la presència de Crist en el pa i el vi. Això provocà que del calze brollés sang que tacà les tovalles de l'altar i arribà fins a terra. El bisbe de la Seu d'Urgell, Sant Ermengol d'Urgell portà el calze i les estovalles a Roma i obtingué per a Ivorra nombrosos privilegis i valuoses relíquies del papa Sergi I" 







Seguirem el camí cap a la cimentera LAFCA, ens portarà fins a Castellfollit de Riubregós. És un municipi situat a la vall del Llobregós, comarca de l'Anoia; és d'origen medieval i nascut en terres de frontera.




Està al peu d'un castell que es troba en un estat lamentable, actualment en restauració.




També la seva torre de guaita ha tingut una restauració polèmica, encara que segurament per evitar la seva desaparició. 




Travessant el riu ens trobarem amb l'església romànica de Santa Maria del Priorat de Castellfollit (s. XI-XIV). 





Podem seguir fins a Torà (mireu ruta a Wikilocun municipi de la Segarra i que s'endinsa al Solsonès, per aturar-se i conèixer el seu immens territori.




Aqui podeu trobar diverses rutes per Torà: http://leopold-leopoldest.blogspot.com.es/2016/06/rutes-per-tora.html  Especialment Vallferosa, amb una restauració molt més aceptable: 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926